Bakfiets från Cykelfabriken

Bakfiets från Cykelfabriken är 100 % egen design, egen produktion och byggd från grund till leverans här i Stockholm. Våra Bakfiets har inget att göra med dem från Holland eller med Bakfiets .nl.
Just nu har vi flera modeller på Bakfiets och här är de:
Bakfiets kort, lång, XXL, Bakfiets Klassisk, Bakfiets 16 , Bakfiets 18 och Bakfiets Södermalm.

Hur kommer det sig? 

Jag, Simon Bouloussaa, startade Cykelfabriken år 2012, men jag började redan 2009 med försäljning av lastcyklar som återförsäljare av Bakfiets från De Fietsfabriek, och det gjorde mig till den FÖRSTA i hela Sverige som sålde Bakfiets importerade från Holland.
Jag hade kunnat sälja vilken som helst av de holländska lådcykelmärkena på den tiden, och jag fick prislistor från alla företag som säljer Bakfiets i Holland bl a De Fietsfabriek, Bakfiets .nl, Workcycles och några till. Efter några besök till Amsterdam för marknadsundersökning och flera provkörningar av olika modeller, valdes De Fietsfabriek Bakfiets.

Varför De Fietsfabriek och inte någon annan?

De Fietsfabriek erbjöd mig att vara en i deras team för design och utveckling. Jag fick följa med de Fietsfabreks grundare till fabriken och lärde mig svetsa ramarna till Bakfiets, designa egna cyklar och lära mig konceptet och konsten bakom dessa lastcyklar, och han kom även till Stockholm och jobbade i vår butik. Jag ville inte bara vara en vanlig återförsäljare och inget mer.

Varför inte bara återförsäljare?

Jag valde den hårda vägen, jag ville ha eget och inte vara beroende av någon leverantör av Bakfiets. Jag ville skapa en svensk version av Bakfiets, som utgår från hur vi cyklar dagligen, vårt klimat, våra vanor och vår trafiksäkerhet.
Holland och Danmark har varit före oss med denna typ av cyklar men vi kan komma ikapp och t.o.m med bli bättre på cyklar och Bakfiets.

Vad betyder Bakfiets?

Bakfiets betyder helt enkelt ”Lådcykel” (bak=låda + fiets=cykel). Alla lådcyklar i Holland kallas för bakfiets. Jag minns att när jag började sälja Bakfiets i Stockholm, kallade 99 % av kunder och besökare cyklar med låda för ”Christiania cyklar” även idag får vi kunder som säger ”Christiania cyklar”.

Det finns två modeller av Bakfiets.

– Bakfiets 2 hjul: en kopia av modellen ” Long John” som är av dansk design från 1940-talet, även Monark sålde Long John tidigare.

– Bakfiets 3 hjul : originalet från Holland, och det kommer från ordet ”Bakkerfiets” och betyder ”Bagarcykel”. I början på 1900-talet såldes bröd från dessa cyklar i Holland. Dessa Bakfiets 3-hjulingar byggs och säljs fortfarande hos Njiland i Holland  – du kan se mer av dessa giga-bakfiets hos Workcycles. 

Det finns flera aktörer i Holland som säljer Bakfiets utöver dem som jag nämnde tidigare.

Vad är Bakfiets kort / Bakfiets lång?

Bakfiets kort/lång är helt enkelt en modern ” Long John” med bakåtlutad geometri på cykeln, som är anpassad för barntransport, dvs byggd med en plywoodlåda med sittbänkar. Skillnaden mellan Bakfiets lång och kort är bara längden på lådan.

Vad är skillnaden mellan Bakfiets från olika leverantörer?

Säkert mycket, vi på Cykelfabriken ser att vår Bakfiets är den bästa som finns, de andra tycker säkert likadant om sina. Vi har designat och utvecklat våra Bakfiets här i Stockholm, tillsammans med våra kunder, anpassat dem efter svensk cykelkultur, klimat och geografi. Utvecklingen av våra Bakfiets tar aldrig slut, vi implementerar nya idéer hela tiden efter marknadens bästa cykelkomponenter och bästa elmotorer. Vi är kända för att lyssna på våra kunder och ta deras viktiga åsikter till verklighet.

Vem har rätt till ordet Bakfiets?

Ingen har ensamrätt att kalla sina lastcykelmodeller för ”Bakfiets”. Det är ett allmänt ord för ”Lådcykel”, precis som “Cargo bike“, “lastcykel“, “transportcykel “ eller “Transport Bike“.

Vad är Bakfiets test?

Man samlar ihop några cyklister med olika bakgrund, bl a småbarnsföräldrar, som får provköra några olika Bakfietsar, för att sedan betygsätta dem. Detta betyg speglar endast deras åsikt – det betyder inte att deras favorit är bäst för dig också. Därför bör du som kund själv provköra flera modeller innan du bestämmer dig.

Har Cykelfabriken Bakfiets varit med i något nationellt / internationellt cykeltest ?

Nej! Aldrig, men vi ser fram mot ett sådant test.
Här i Sverige är Bakfiets / lådcykel / lastcykel ett såpass nytt fordon på marknaden, att det inte finns några riktiga test än, men det kanske kommer någon gång i framtiden.

Säljs Cykelfabrikens Bakfiets utanför Stockholm hos någon återförsäljare?

Inte än, men vi söker bra återförsäljare för våra cyklar, bakfitsar och lastcyklar. Kontakta din lokala cykelhandlare och be dem kontakta oss.

 

Bakfiets lådcykel cargobikeSimon76
konakta oss Facebook Bilder Twitter Youtoube Instagram

Copyright © 2014 Cykelfabriken. All Rights Reserved